Akseli Klonk

Nukketeatteriyhdistys Akseli Klonk ry on vuonna 1999 perustettu ja vuonna 2001 rekisteröitynyt yhdistys, jonka tavoitteena on luoda, edistää ja kehittää nukketeatteritoimintaa Oulussa ja Pohjois-Suomessa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys ylläpitää vuonna 1998 perustettua Akseli Klonk -nimistä ammattiteatteria.

Teatteri on erikoistunut lapsille tuotettuihin nukke- ja välineteatterinäytelmiin. Esityksissä hyödynnetään monipuolisesti myös fyysisen teatterin ja tanssiteatterin tekniikoita. Akseli Klonkin lähtökohtana on jatkuva, ympärivuotinen toiminta mahdollisimman laajan ja monipuolisen ohjelmiston kera taiteellisesta tasosta ja viihtyvyydestä tinkimättä.

Akseli Klonk on Oulun kaupungin virallinen kulttuurikumppani.

Henkilökunta

Janne Kuustie
Janne Kuustie
Teatterinjohtaja

Janne Kuustie on Akseli Klonkin perustaja, taiteellinen johtaja ja ohjaaja.

Monipuolisen uransa aikana Kuustie on ohjannut, käsikirjoittanut ja dramatisoinut lähes 200 näytelmää.

Anu Enqvist
Anu Enqvist
Yleisötyöntekijä, näyttelijä

Enqvist on työskennellyt Akseli Klonk – teatterissa vuodesta 2014 sekä lavalla että lavan takana. Yleisötyön ja teatterikasvatuksen parissa työskentelyn ohella hän näyttelee, ohjaa, tuottaa, koordinoi ja roudaa. Koulutukseltaan Enqvist on teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK). Hän toimii Suomen Unima ry:n varapuheenjohtajana kaudella 2020-2021.

Freelancerit

Joonas Haataja
Joonas Haataja
Lavastaja

Joonas Haataja on restaurointialalta teatterin pariin ajautunut vankkumaton AC Oulun kannattaja, jonka pelipaikka on lavan takana tai verstaalla.

Jenna Kauppi
Jenna Kauppi
Puvustaja

Jenna Kauppi on oululainen monitaiteellinen freelancer ja designtekstiilien valmistaja. Klonkilla Kauppi on puvustanut vuodesta 2021.

Anna-Leena Järvi
Anna-Leena Järvi
Näyttelijä

Anna-Leena Järvi on oululaislähtöinen freelance-näyttelijä (FIA), teatteri-ilmaisun ohjaaja ja itseoppinut sirkustaiteilija. Järvi on ollut mukana Klonkin toiminnassa vuodesta 2021 lähtien.

Sirpa Grip
Sirpa Grip
Näyttelijä

Sirpa Grip on ollut mukana Akseli Klonkissa vuodesta 1999. Hän on toiminut näyttelijänä ja työskennellyt sen ohella monipuolisesti myös muiden teatteriin liittyvien tehtävien parissa. Grip vastaa vuonna 2021-2022 Valveella toimivan Teatrix-kerhon ohjaamisesta.

Sini-Sisko Calamnius
Sini-Sisko Calamnius
Näyttelijä

Sini- Sisko Calamnius on teatterialan freelancer, joka on ollut mukana Akseli Klonkin toiminnassa vuodesta 2003. Calamnius on valmistunut vuonna 2007 teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Syksystä 2017 hän on toiminut Akseli Klonkin Teatrix- kerho-ohjaajana Valveella.

Markus Kaarto
Markus Kaarto
Näyttelijä

Markus Kaarto työskentelee Akseli Klonk – teatterissa freelancer-näyttelijänä.

Tuuli Jartti
Tuuli Jartti
Näyttelijä, säveltäjä, muusikko
Heidi Kesti
Heidi Kesti
Puvustaja, lavastaja

Kesti on kuvataiteilija ja vaatetusalan artesaani. Hän toimii kuvataiteilijana, freelancer-puvustajana ja -lavastajana.

Tarja Pekkala
Tarja Pekkala
Puvustaja

Tarja on ollut mukana Klonkissa vuodesta 2002, puvustanut lukuisia näytelmiä ja tehnyt siinä ohella kaikkea mahdollista ja mahdotonta, mitä teatterin tekemiseen liittyy. Ammatikseen hän taikoo kultaa… no, mistä vaan.

Louna-Tuuli Luukka
Louna-Tuuli Luukka
Näyttelijä, ohjaaja, dramaturgi

Louna-Tuuli Luukka on helsinkiläistynyt, mutta usein Oulussakin toimiva freelancer, joka toimii teatterin ja esitystaiteen kentällä useissa eri ryhmissä niin ohjaajana, esiintyjänä, kirjoittajana kuin pedagoginakin.

Akseli Klonkissa Louna-Tuuli on toiminut näyttelijänä vuodesta 2003. Tämän lisäksi hän on ollut apukätenä, -silmänä ja -aivoina ohjaajalle sekä lavastaja-nukentekijälle.

Mikko Karjalainen
Mikko Karjalainen
Säveltäjä, muusikko

Mikko Karjalainen on tehnyt musiikkia n. 47:een Akseli Klonkin tai Airopikin näytelmään alkaen vuodesta 1997. Musiikit hän on tehnyt lähinnä polkuharmoonilla, balalaikalla ja tietokoneella, joko itse tai hyvän ystävänsä Heimo Pietiläisen kanssa yhteistyössä, puolesta ja toisinaan jopa nimissään.

Karjalainen ei ole näytellyt monessa Klonkin näytelmässä, mutta maailmanlaajuistakin hypeä saanut ”Karhuja 3 ja 1 Kultakutri” on niistä ehdottomasti paras. Aika monet Klonkin näytelmät ovat olleet lähellä hänen sydäntään, jo vuodesta 1997.

Anna-Kaisa Kettunen
Anna-Kaisa Kettunen
Näyttelijä

Anna-Kaisa Kettunen on Kaustiselta lähtöisin oleva teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) ja freelance-näyttelijä ja muusikko.

Ossi Ilano
Ossi Ilano
Näyttelijä, teknikko

Ossi Ilano on parkour-ohjaaja ja liikuntaneuvoja. Kissan lailla valo-ja äänipöydän takaa Akseli Klonkin lavalle aikoinaan pompannut monitoimimies taitaa parkourin, näyttelemisen, ääni-ja valotekniset hommat, nikkaroinnin ja positiivisen meiningin. Ilano aloitti Klonkissa vuonna 2008 ja on nykyään mukana keikkaluontoisesti.

Kuva: Grafikeriet

Hallitus

Laura Ollanketo
Laura Ollanketo
Puheenjohtaja

Laura Ollankedolla on monipuolinen kulttuuri- ja teatteritausta. Klonkin puheenjohtajana Ollanketo aloitti vuonna 2022.

Maarit Nousiainen
Maarit Nousiainen
Taloudenhoitaja

Maarit Nousiainen on töissä luonnontieteiden parissa ja vapaa-ajalla tiiviisti tekemisissä teatterin ja muun kulttuurin kanssa. Nousiainen on toiminut Oulun ylioppilasteatterin johtokunnassa ja näyttelijänä sekä kuopiolaisen Liikkuva teatteri Kepsutin johtokunnassa ja improtreenien vetäjänä. Hän on myös opiskellut kirjoittamista.

Kristiina Paksuniemi
Kristiina Paksuniemi
Varapuheenjohtaja

Kristiina Paksuniemi on taiteellistunut ex-fyysikko, joka taiteilee kahden tyttären ja muun elämän kanssa. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat mm. riippumatossa pötköttely, tanssiminen ja tietysti hyvä teatteri, kuten Akseli Klonk. Pitkä linjan teatterinharrastaja sekä lavan että katsomon puolella. Paksuniemen puheenjohtajannuija on heilunut aiemmin myös Oulun ylioppilasteatterin puolella.

Saija Laukka
Saija Laukka
Sihteeri

Saija Laukka on oululainen draamaopettaja ja erityisopettaja, jonka sydäntä lähellä ovat erityisesti improvisaatioteatteri ja klovneria. Hän on improvisaatioteatteri Kudoksen perustajajäsen. Saija toimii Akseli Klonkin hallituksen sihteerinä.