25. VALTAKUNNALLINEN MONOLOGIKILPAILU 2023

Teatteri Akseli Klonk järjestää 25. Valtakunnallisen Monologikilpailun Oulussa 10.-12.2.2023.

Historian suurin Monologikilpailu siirrettiin vuoteen 2023 koronarajoitusten vuoksi. Kilpailusarjaan haki mukaan ennätykselliset 62 esiintyjää ja monologia, joista mukaan valittiin 25 hienoa esitystä. Koska tapahtuma siirtyi vuodella, kaikki mukaan valitut esiintyjät eivöt valitettavasti päässeet paikalle. Vuoden 2023 tapahtumassa nähtiin 18 upeaa monologia ja esiintyjää.

25. Valtakunnallisen monologikilpailun tulokset

1. sija: Virpi Peitso  Everstinna

2. sija: Jarno Hyökyvaara – Pyöreä totuus

3. sija: Lassi Alhorinne – Kymmenen kohtausta kirkossa

Yleisön suosikki Virpi Peitso – Everstinna

Tuomariston kunniamaininta teatterin tekemisen tärkeydestä:

Markku Keränen – Pääasia

Tuomariston kunniamaininta rohkeudesta ja heittäytymisestä:

Kasperi Kola – Vittu mikä työmaa

Liput ja passit ovat myynnissä Kulttuuritalo Valveen (Hallituskatu 7) lippumyymälässä.
Lippumyymälä avoinna ke – to klo 14 – 19 ja pe-su klo 12 – 19, puh. 08 5584 7575.

Lippuja myy myös Ticketmasterin verkkokauppa www.ticketmaster.fi. Ticketmaster lisää lipun hintaan toimituskulut ja käsittelymaksun.

Ennakkoon ostettu Festivaalipassi vaihdetaan varsinaiseen passiin festivaali-infossa tapahtuman aikana. Infon aukioloajat päivitetään sivuille pian

Lippujen hinnat 15/9 €
(paitsi Kasperi Kola: Vittu mikä työmaa lippu 6 €)

Festivaalipassilla pääsy kaikkiin esityksiin 95/75 €

Perjantain passi 35/25 €
Lauantain tai sunnuntain passi 45/35 € 

Alennushinnat opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille.

Vuoden 2023 valtakunnallisen monologikilpailun ohjelma

Perjantai 10.2.

Kirjoittanut: Georg Büchner
Ohjaus: Rauli Katajavuori
Muu työryhmä: Tiina Vepsä (äänisuunnittelu)
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 1h 30 min

Klassikoksi muodostunut kertomus Woyzeckistä on kiihottava tarina intohimosta, mustasukkaisuudesta, nöyryytyksestä ja kuolemasta. Woyzeck on tarinankerronnaksi naamioitu teatteriesitys valkoisen kupoliteltan sisällä. Tila tihentää yleisön kokemusta ja vetää sen sisään esityksen ja musiikin maailmaan.

Sirkus Supiainen on yli 30-vuotias nykysirkusryhmä, joka toimii avoimin mielin ja eri taidemuotojen raja-aitoja kaataen. Jasu Parviainen on teatteri- ja tanssitaiteilija, jolla osaamista löytyy myös akrobatian ja taistelulajien puolelta.

Kirjoittanut: Pauliina Hukkanen
Ohjaus: Tarja Pyhähuhta
Muu työryhmä: Mikko Rantalankila, Saku Niilo-Rämä
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 70 min

Pauliina Hukkasen omaelämänkerrallinen, koskettava tarina selviytymisestä ja sisusta. Hukkanen avaa rohkeasti luukut elämäänsä. Musiikki tukee tätä tositarinaa, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Pauliina Hukkanen on ollut ammatissa 25 vuotta. Hän on esiintynyt Varkauden teatterissa, AHAA-teatterissa, sekä Mikkelin- ja Rovaniemen teattereissa. Hän on myös tehnyt freelancerina elokuva- ja TV-rooleja, mm. sarjoissa Lehmän vuosi ja Kumman kaa. Hän on perustanut kolme ammattikesäteatteria sekä teatteriravintolan.

Aija Pahkala MIELIKUVITUSPOIKAYSTÄVÄ K-18
Kirjoittanut: Henriikka Rönkkönen – Aija Pahkala
Ohjaus: työryhmä
Muu työryhmä: Jussi Virkki (audiovisuaalinen suunnittelu)
Ikäsuositus: 18+
Kesto: 1h 45 min (sisältää väliajan)

Tässä humoristisessa ja hävyttömässä, musiikilla höystetyssä esityksessä leikitellään sinkkuelämän ihanuudella ja kamaluudella. Esityksen päähenkilö Rönkkönen iloitsee omasta seksuaalisuudestaan, etsii onnea oudoista poikaystäväkandidaateista ja metsästää täydellistä parisuhdetta oman hyvinvointinsa kustannuksella. Mitä onneen lopulta tarvitaan? Perustuu Henriikka Rönkkösen kirjaan Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita.

Aija Pahkala on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2013 valmistunut helsinkiläinen freelance-näyttelijä. Pahkala on työskennellyt useissa eri ammattiteattereissa ympäri Suomen. Viimeksi hänet nähtiin Putouksen 13. tuotantokaudella keväällä 2021.

Kirjoittanut: Timoi Munne Ohjaus: Timoi Munne Ikäsuositus: 18+ Kesto: 45 min Koskettava ja puhutteleva kasvukertomus suuren menetyksen kokeneesta Santtu-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä, joka kantaa läpi vastoinkäymisten. Unis da mierol (Unissa ja vierailla mailla) on ainutlaatuinen, ensimmäinen Suomessa tehty karjalankielinen teatterimonologi. Karjalan kielestä huolimatta esitys on myös suomenkielisille täysin ymmärrettävissä. Perustuu historiallisiin tositapahtumiin. Timoi Munne on Helsingissä syntynyt karjalaispoika ja näyttämötaiteilija, joka on työskennellyt musiikin, teatterin ja elokuvan parissa vuodesta 1991. Hän on esiintynyt mm. Karjalan kansallisessa teatterissa, Joensuun kaupunginteatterissa, Vääräpyörässä, Maarianvaaran kesäteatterissa sekä useissa maarianvaaralaisten muissa tuotannoissa. HUOM! Esitys sisältönsä puolesta soveltuu yli 13-vuotiaille. Ikäraja esitykseen 18 vuotta esitystilassa tapahtuvan anniskelun vuoksi.

Lauantai 11.2.

Kirjoittanut: Anne Välinoro
Ohjaus: Anne Välinoro
Muu työryhmä: Erja Mikkola (nuken valmistus), Susanna Lyly (videoajo), Anne Välinoro (videot, lavastus, valokuvat), Tapio Parkkinen/Reijo Tallgren (rekvisiittasermi), Jaana Teräväinen (juliste ja käsiohjelma)
Ikäsuositus: 5+
Kesto: 40 min

Esineteatteriesitys kasvojen merkityksen muuttumisesta eri ikävaiheissa, aistien merkityksestä ja kuuntelemisen voimasta. Greta Garbo, Maria Callas ja Jeesuskin pistäytyvät tarinassa. Aina ei voi silti loistaa. Esityksessä on vastanäyttelijänä Erja Mikkolan tekemä näköisnukke.

Anne Välinoro (s.1961) on pitkän linjan tamperelainen kulttuuritoimija, toimittaja ja teatterintekijä. Nykyään hän vie tekemiään lyhytelokuvia ja esityksiä paikkoihin, joista asukkaiden on hankala päästä kulttuuripalvelujen äärelle. Hänen mottonsa on: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä kasvaa leikki-ikäiseksi”.

Kirjoittanut: Kasperi Kola
Ohjaus: Kasperi Kola
Muu työryhmä: Laura Rämä (ohjaava opettaja), Juho Gröndahl (ohjaava opettaja)
Ikäsuositus: 16+
Kesto: 15 min

Vittu mikä työmaa on monologi maskuliinisuudesta, seksuaalisesta turhautumisesta ja unelmoinnista. Siinä halutaan porautua poralla ja kysyä, miksi työmaalle pääsee vain kulkukortilla. Se on mieleen juolahtaneiden ajatusten kasa, joka tahtoo laajentaa leikkikenttää.

Kasperi Kola (2000, Vantaa) on näyttelijä, klovni ja esitystaiteilija, jonka juuret ovat sirkustaiteessa. Tällä hetkellä hän opiskelee näyttelijäksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa (Näty) maisterivaiheessa. Työskentelyssään Kola pyrkii toimimaan perinteistä miessukupuolen kuvaa horjuttaen. Teoksissaan hän käsittelee seksuaalisuuden, sukupuolen ja kehonkuvan ympärille kietoutuvia teemoja.

”Missä mun turvakengät? Missä heijastinliivi? Missä kypärä? Miksi toi alue on rajattu oranssilla?”

Kirjoittanut: Edgar Allan Poe
Ohjaus: Heidi Maria Huotari & Nina Ervasti
Muu työryhmä: Epe Niiranen (Naakka), Niko Martti & Anni Majava (lavastus & puvustus)
Kesto: 45 min, ikäsuositus: +16
Kuva: Juuso Haarala

Tarina miehestä, mielenterveyden romahtamisesta ja yksinäisyydestä. Masentuneen ihmisen maailmassa kaikki kasaantuu valtavaksi painoksi ja yksinäisyys muuttuu aisteja kiduttavaksi sairaudeksi. Kelle kertoisin, kun kukaan ei tule käymään? Kuka huomaa, kun en enää ole oma itseni? Ihminen eristyy entisestään, vaikka kaikki ovat puhelimen päässä tavoitettavissa kellon ympäri. Kun Naakka saapuu elämään, on vain yksi vaihtoehto enää edessä.

Juho Ljokkoi eli Jale on 29-vuotias oululainen, joka on tehnyt teatteria vuodesta 2013. Kokemusta löytyy niin kesäteatterista kuin pitkistä rituaaleistakin. Vahvimmillaan Jale on rikkinäisten hahmojen parissa.

Kirjoittanut: Niina Aho
Ohjaus: Niina Aho
Muu työryhmä: Jaakko Rosnell (muusikko)
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 70 min

Mikä teki nuoresta Hiljasta sen merkittävän taiteilijan, jonka me tunnemme L. Onervana? Näytelmässä kuullaan runoilijan sisäistä maailmaa aikuistumisen kynnyksellä, ja sukelletaan nuoruuden haaveisiin sekä kipeisiin kasvun ja menetyksen hetkiin. Esityksessä kuullaan myös Onervan runoja hänen ensimmäisestä, 22-vuotiaana kirjoittamasta runokokoelmasta Sekasointuja, sekä runoihin sävellettyjä lauluja.

Sopraano Lotta Aakko on valmistunut Helsingin konservatoriolta pääaineenaan klassinen laulu ja tehnyt opiskeluaikana ensimmäiset roolinsa oopperan parissa. Aloitettuaan musiikkipedagogin opinnot Oulussa 2019, Aakko innostui myös puheteatterin tekemisestä. 

”Ne sanat tulvivat minusta, vaivaavat, raapivat ihoa ja ihon rikki, vaativat tulla näkyväksi. Ja minä olen se kanava, jonka kautta ne paperille tulevat, manifestoituvat kuin lieskat!” 

Kirjoittanut: Philip Ridley
Ohjaus: Reetta Vehkalahti
Muu työryhmä: Andrew Ahtiainen (tekniikka), Pedro García Diaz (tekniikka), Sami Rosnell (tekniikka), Tiina Santavuo (liikkeen asiantuntija), Ville Salén (graafinen suunnittelu)
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 60 min

Brutaali ja dystooppinen kuvaus koulukiusaamisesta ja siitä selviytymisestä. Monologin kertojana on nuori henkilö, joka kokee päivittäin fyysistä ja henkistä väkivaltaa ja sen uhkaa sekä koulussa että koulumatkallaan. Kiusaamisen lopettaa lopulta selittämätön räjähdys, joka tuhoaa tieltään kaiken elollisen, paitsi koululaisen ja hänen perheensä. Maailmanlopun jälkeisessä maailmassa kaikki on entistä paremmin, ja perheellä on aikaa yhdessäoloon. Ovathan he mitä ilmeisimmin viimeiset elossa olevat ihmiset.

Henri Välikangas on porilainen näyttelijä, teatterintekijä, tuottaja, muusikko ja drag-artisti. Tällä hetkellä hän on kiinnityksellä Rakastajat-teatterissa. Hän valmistui Dublinin yliopiston Trinity Collegesta teatteritaiteen laitokselta vuonna 2018. Hän on tehnyt teatteria sekä Suomessa että Irlannissa mm. Samuel Beckett Theatressa, Rakastajat-teatterissa, Taivallahden kesäteatterissa ja Porin Teatterissa. Kameran edessä Henrin on voinut nähdä mm. Pirjo-sarjassa.

Kirjoittanut: Lassi Alhorinne – Kai Sadinmaa
Ohjaus: Lassi Alhorinne
Muu työryhmä: Aleksi Kaufmann (sello), koira Bobik
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 1h 30 min

Kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon ja elämään perustuvassa esityksessä käsitellään ikuisuutta, rakkautta ja läsnäolon merkitystä tässä ja nyt. Toisaalta äänensä saavat kuuluviin tämänkin ajan teemat, jotka puhuttavat sekä Suomen evankelisluterilaista kirkkoa että koko Suomen kansaa. Tervehdyksensä esitykseen tuovat itse Kaikkivaltias, Kreikkalainen vapaustaistelija Mikis Theodorakis sekä kansan syvät äänet.

Lassi Alhorinne on koulutukseltaan näyttelijä ja teatterin opettaja. Hän on kolmenkymmenenviiden vuoden aikana toiminut näyttelijänä teatterissa, elokuvassa, televisiossa ja radiossa. Yksi hänen tunnetuimmista rooleistaan on elokuvassa Hurmaava joukkoitsemurha. Alhorinne on myös ohjannut klassikoita ja kokeellista teatteria.

Kirjoittanut: Sampo Seppä
Ohjaus: Sampo Seppä
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 30 min

Esityksen päähenkilö pohtii suhdettaan asepalvelukseen ja hakee arvojaan ja identiteettiään nähtyään unessa legendaaristen sotaratsujen ravaavan, taistelevan ja väittelevän. Onko asevelvollisuus vain suoritettava perinteiden ja yhteisön odotusten takia? Mikä on kulttuurinen käsityksemme väkivallasta?

Sampo Seppä on näyttelijä ja opettaja sekä aktiivinen, vapaa kirjoittaja. Hän työstää esittävää taidetta sekä musiikkia ja jahtaa haavekuvia niiden avulla.

Sunnuntai 12.2.

Kirjoittanut: Rosa Liksom
Ohjaus: Kaisa Lakkala
Muu työryhmä: Lauri Manner (tekniikka)
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 75 min

Yhden yön sisäinen monologi, jossa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan Everstiin johtaa hänet natsien sisäpiireihin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. Tuula Väisäsen dramatisointi Rosa Liksomin kirjasta Everstinna. Tunnevoimaisen päähenkilön esikuvana edesmennyt lappilainen kirjailija Annikki Kariniemi.

Virpi Peitso on rovaniemeläinen filosofian maisteri, suomen kielen ja viestinnän opettaja, sana- ja ilmaisutaiteen ohjaaja sekä näyttämötaitelija. Hän on ollut Posion Teatterihelinöiden eli Lapin harrastajateatterien katselmuksen voittaja vuonna 2003 monologillaan Älä koskhaan pölkää.


Kirjoittanut: Eino Saari
Ohjaus: Eino Saari
Muu työryhmä: Laura Matilainen (muusikko)
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 45 min

Vaara-kollektiivin tuottama dokumenttiteatteriesitys kansalainen Markku Keräsen aivovammasta ja aivovamman vaikutuksista Keräsen elämään. Teoksen tapahtumat juontavat juurensa syksyyn 2012, jolloin Keränen sai epäselviksi jääneissä olosuhteissa keskivaikean aivovamman ja vajosi kahdeksi päiväksi koomaan. Teos pohtii, miten elää inhimillisesti arvokasta elämää ulkoisesti näkymättömän, mutta pysyvän vamman kanssa

Markku Keränen on teatteri-ilmaisun ohjaaja ja teatterintekijä, joka elää työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kirjoittanut: Sanna Salán
Ohjaus: Valtteri Rossi
Muu työryhmä: Pertti Partanen (runonlausuja)
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 25 min

Nuoren naisen tarina nuoruuden ja aikuisuuden häilyvässä leikkauspisteessä, hetkessä, joka tuntuu eristävän muusta maailmasta. Teksti kuljettaa kuulijan keskustan ahtaista kerrostaloneliöistä haavekuvaiseen lapsuuteen, jonka isossa roolissa ovat luonto, joutsenet ja eräs erityinen henkilö. Joutsenet on matka aikaan, jossa rutiinit ovat särkyneet ja kipu käperryttää ihmeellisille sykkyröille. Toisaalta kivun lomasta heräilee hahmo, joka esittää kysymyksiä elämästä ja sen peruspilareista: mihin suuntaan rakentaa seuraavaksi?

Sanna Salán on 22-vuotias teatteritaiteen kandiopiskelija Keravalta. Teatterintekijänä Sanna on moniruokainen: hänellä on paljon esiintymiskokemusta, mutta viime vuosina hän on myös kiinnostunut ohjaamisesta ja näytelmätekstien kirjoittamisesta. Joutsenet on Sannan ensimmäinen monologiteos.

“Toisinaan muistan, että en ole yksin, sillä muistan miltä tuntuu
kun ylitsevuotava innostus ja jännitys valuu hiljalleen sormenpäihin…
Tai ottaa vatsanpohjasta ja vääntää,
sillä lailla hyvällä tavalla!” 

Kirjoittanut: Erämaja – Haasjoki – Oliver – Salmela – Tapio – Teittinen – Toivio
Ohjaus: Sami Nieminen
Muu työryhmä: Karoliina Nikitin (puvustus)
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 45 min

Teatterillinen runoteos sisältää kiitettyjen nykyrunoilijoiden – Anja Erämajan, Pauliina Haasjoen, Mary Oliverin, Aki Salmelan, Pauli Tapion, Jouni Teittisen ja Miia Toivion tekstejä. Runot kuljettavat tarinaa, jossa puhuja pohtii yön tunteina elämän merkityksellisyyttä ja omia valintojaan. Mieleen nousevat hetket, jotka kenties vasta nyt ymmärtää.

Marjo Ventola on helsinkiläinen lausuntataiteilija. Koulutukseltaan hän on teatteritaiteen lisensiaatti. Ventola on toiminut pitkään ammattikorkeakoulujen teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutuksissa opetus- ja johtotehtävissä ja ohjannut harrastajateatteriesityksiä sekä työskennellyt erilaisissa yhteisöryhmissä. Viime vuosina hän on keskittynyt lausuntataiteeseen ohjaajana ja esiintyjänä.

Kirjoittanut: Jarno Hyökyvaara
Ohjaus: Jarno Hyökyvaara – Olli-Pekka Pyysing
Ikäsuositus: 16+
Kesto: 50 min

Nuoren ihmisen kasvutarinan jalkapallon maailmassa. Esitys käsittelee auktoriteetteja, omien valintojen merkitystä sekä menettämisen pelkoa. Näytelmä pohjautuu näyttelijä/käsikirjoittaja Jarno Hyökyvaaran omiin kokemuksiin. Tarina kuvaa sitä, millaista on katsoa vaihtopenkiltä kun unelmat liukutaklataan kumoon.

Jarno Hyökyvaara (s. 1986) on valmistunut Teatterikorkeakoulun Näyttelijäntaiteen linjalta Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2018. Näyttelijänä hän on ollut töissä Kansallisteatterissa, Tampereen teatterissa sekä Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Hyökyvaara pelasi jalkapalloa ammatikseen vuosina 2004-2006.

Kirjoittanut: Pekka Huotari
Ohjaus: Kari-Pekka Toivonen
Muu työryhmä: Jarkko Säkkinen (teknikko), Kari Koret (äänisuunnittelu)
Ikäsuositus: 16+
Kesto: 1h 50 min (sisältää väliajan)

Keski-ikäinen mies könyää elämänsä haaksirikon jälkeen kohti kotiseutua ja lapsuuden kokemuksiaan. Kielen- ja mielenmaisemien ilotulituksessa aika menettää merkityksensä ja ihmisestä jää jäljelle vain puhdas ydin. Draamanäytelmä, josta ei komiikkaakaan puutu.

Mika Nuojua on oululainen näyttelijä, ohjaaja ja teatteritaidekentän uuttera puurtaja jo yli 30 vuoden ajalta. Hän on näytellyt kymmenissä näytelmissä, elokuvissa, sekä tv-ja radiotuotannoissa, mm. Kotikadussa (1998-99), elokuvassa Oma maa (2018) sekä yleisösuosikki Kiviä taskussa -näytelmässä (2002).

Kirjoittanut: Maiju-Riina Huttunen Ohjaus: Pekka Heikkinen Muu työryhmä: Lauri Malin (teknikko) Ikäsuositus: 18+ Kesto: 60 min Nuori nainen elää onnellisena elämänsä merkittävimmän päivän iltaa. Tuon illan aikana hän tulee avanneeksi äitinsä ja isoäitinsä tarinaa, omaa tarinaansa, sukupolvelta toiselle vääjäämättä tihkuvaa kapeaa elämää. Hän viettää illan kauan sitten kadonneen äitinsä talossa, odottaen rakastettuaan. Pikku hiljaa alkaa selvitä, että kaikki ei ehkä olekaan ihan kohdallaan. Kaikki tähän naiseen kiteytyvät tarinat saattavat sittenkin olla hänelle liian painava lasti. Maiju-Riina Huttunen on torniolaislähtöinen freelance-näyttelijä. Hän on valmistunut näyttelijäksi Tampereen yliopistosta vuonna 2014. Huttunen on työskennellyt mm. Hämeenlinnan, Jyväskylän, Seinäjoen ja Turun kaupunginteattereissa. Hän on mukana mm. tv-sarjoissa Pala sydämestä (Yle) ja Koskinen (Aitomedia). Huttunen toimii laulaja-lauluntekijänä taidepop-yhtyeessä Mimin Mieli. HUOM! Esitys sisältönsä puolesta soveltuu yli 13-vuotiaille. Ikäraja esitykseen 18 vuotta esitystilassa tapahtuvan anniskelun vuoksi.

Monologikilpailun pääpalkintona on 3000 euron stipendi. Juhlavuoden kunniaksi myös kilpailussa toiseksi sijoittunut saa 2000 euron stipendin ja kolmanneksi sijoittunut 1000 euron stipendin. Lisäksi jaetaan muita stipendejä ja yleisö äänestää omaa suosikkiaan.