AINO SIBELIUS - RAKKAUDESTA MIEHEEN

Marika Sampio-Utriainen

 

Kirj.  Marika Sampio- Utriainen

Ohj.  Mira Kivilä

Ikäsuositus:  K 12

 

Monologi Aino Sibeliuksesta, joka säilytti sydämensivistyksensä arjen traagisista tapahtumista huolimatta. Hän tuki säveltäjämiehensä Jean Sibeliuksen elämäntyötä ymmärtäen säveltäjämestarin depressiosta hurmioon vaihtelevia mielialoja alkoholin käytön rasittamassa arjessa.

 

Monologi on osa Marika Sampio-Utriaisen Rakkaudesta- monologisarjaa, joka kertoo vahvoista naisista suurmiesten rinnalla. Sampio-Utriainen on monialainen esittävien taiteiden tekijä, joka on mm. esiintynyt pienissä rooleissa useissa tv-elokuvissa ja sarjoissa.

 

”TODISTE RAKKAUDEN KANTAVASTA VOIMASTA ELÄMÄNIKÄISESSÄ PARISUHTEESSA”

 

 

KYSYMYKSIÄ KARJALASTA

Timo Väntsi

 

Kirj.  Timo Väntsi

Ohj.  Timo Väntsi, assistentti Tapio Väntsi

Musiikki Kari Mäkiranta

Ikäsuositus: K12

 

Kysymyksiä Karjalasta on sukellus Suomen poliittiseen lähihistoriaan, mutta samalla tekijän omaan sukuhistoriaan, ihan tavallisen evakkoperheen vaiheisiin Kannakselta Varsinais-Suomeen. Paperiteatteria ja piirroskuvia sisältävä monologi on kertomus ihmisistä maailman myllerrysten keskellä, mutta samalla se nostaa esiin Karjala-keskustelun polttavimmat, kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet.

 

Timo Väntsi on kokenut nukketeatteritaiteilija, joka on ollut mukana monissa nukketeatterituotannoissa näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana tai nukenrakentajana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat mm. John-Eleanor (2011) ja Erittäin hyvä ystäväni Paroni von Münchhausen (2016).

 

”KARJALAINEN TRAGEDIA ON HAUSKEMPI KUIN HÄMÄLÄINEN KOMEDIA”

 

 

MATTI NYKÄNEN – HYPPY SUMUUN

Tatu Mönttinen

 

Kirj.  Tatu Mönttinen

Ohj.  Seppo Honkonen

Valot ja äänet: Juuso Voltti

Ääninäyttelijät: Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen

Ikäsuositus: K12

 

Tiedät nimen ja lööpit, mutta tunnetko ihmisen niiden takana? Matti  Nykänen - Hyppy Sumuun -monologinäytelmä raottaa ovea Suomen  legendaarisimman urheilijan mieleen. Mitä Matti Nykänen haluaa sanoa  elämästään ja hyppyuran jälkeisistä vuosista? Entäpä hänen läheisensä Matista?

 

Tatu Mönttinen on vantaalainen freelancer- näyttelijä, joka on työskennellyt mm. Oulun Kaupunginteatterissa, Kouvolan Teatterissa, Lahden Kaupunginteatterissa, Teatteri Takomossa, Tanssiteatteri Raatikossa ja ollut mukana näyttelijänä useissa elokuva ja tv sarjoissa

 

”LÄHES KAIKKI REPLIIKIT ON OIKEASTI SANOTTU”

 

 

PIENI BALLERIINA

Teemu Sytelä

 

Kirj.  Teemu Sytelä

Ohj.  Disa Kamula

Ikäsuositus K16

 

Pieni Balleriina on drag- musikaalimonologi, joka käsittelee eriarvoistamista. Sen isot teemat ovat drag, ulkonäköpaineet, koulukiusaaminen ja seksuaalinen suuntautuminen. Teoksessa taiteilija käy esiintymisen jälkeen pukuhuoneessa läpi elämäänsä kipupisteitä ja iloja, monologien ja laulujen kautta.

 

Teemu Sytelä on Tampereella asuva muusikko (AMK) ja näyttelijä. Tällä hetkellä hän työskentelee vierailevana näyttelijänä Tampereen Työväen Teatterin suurmusikaalissa Billy Elliot. Pieni Balleriina oli hänen ammatikorkeakouluopintojensa taiteellinen opinnäytetyö.

 

”ILAHDUTTAA, SURETTAA, VAKAVOITTAA JA RENTOUTTAA”

 

 

TUKKA

Heini Haapaniemi

 

Kirj. & ohj.  Heini Haapaniemi

Ikäsuositus:  K12

 

Tukka on tarina nuoresta naisesta, jolla on trikotillomania eli pakonomainen karvojennyppimishäiriö. Tositapahtumiin perustuva esitys pyrkii lisäämään tietoisuutta harvinaisesta oireyhtymästä. Miltä tuntuu olla 'maailman ainut hullu, joka nyppii omia hiuksiaan tahtomattaan'? Ja mistä kaikki alkoi?

 

 


Heini Haapaniemi on valmistunut kaksivuotisen fyysisen teatterin koulutusohjelmasta Kööpenhaminan Commedia Schoolista keväällä 2017. Hänet on nähty nimikkoroolissa Ruotsin SVT:n suomenkielisessä lastenohjelmassa "Supergorilla" ja nykyään hän toimii mm. hoivaklovnina vanhainkodeissa

 

"JOKO PÄÄLAELLA ON KASA KARVAA TAI SITTEN EI"

 

 

JUHA BIITSILLÄ

Juha Valkeapää

 

Työryhmä: Juha Valkeapää  & Biitsi (Heidi M Wee ja Kimmo Modig)

Ikäsuositus: K12

 

Minä tulen isän Ray-Baneista, äidin nivelreumasta ja korvakoruista, alkoholismista ja puukolla leikatuista omenaviipaleista, viimeisen päälle laittautumisesta ja miehen kuvasta, josta ei tunnista itseään.Juha Biitsillä on ääniä ja eleitä siitä kaikesta mitä otamme vastaan ja annamme eteenpäin, halusimme tai emme.

 

Juha Valkeapää on ääni- ja esitystaiteilija.  25-vuotisen uransa aikana hän on luonut erimuotoisia, -kuuloisia ja -näköisiä esityksiä, installaatioita, radioteoksia ja äänimaisemia eri puolilla maailmaa.  Hänen taiteensa keskeiset elementit ovat ääni, läsnäolo, tila ja improvisointi.

 

”TIUKKA OTE EI HELLITÄ, MUTTA VIIHDEARVO NOUSEE SITTENKIN KORKEALLE”

 

 

VYÖRUUSU

Katariina Havukainen

 

Kirj.: Katariina Havukainen

Ohj.: Katariina Havukainen ja Pekka Heikkinen

Ikäsuositus: K16

 

Vyöruusu on märkivä rakkula ja törkeä monologi rakkaudesta runouteen. Ajan lanteilla kutisee, kun tulppa poksahtaa ja lähihoitaja Hilla-Liina Lehto pääsee ääneen. Yläasteen ammattipäivävierailulla ilmoille suihkahtaa vahingossa verinen verbaali-geysir.

 

Katariina Havukainen on viidennen vuoden näyttelijäopiskelija Nätyltä. Monipuolinen teatterintekijä on näytellyt mm. Tampereen teatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa ja ollut näyttelijänä mm elokuvissa: 95 ja Love Records. Katariina on toiminut myös tv sketsien käsikirjoittaja Putoukseen.

 

”HERSYVIMMÄT NAURUT KIRVOITTAA”

 

 

HEVOSENI KVÄÄRI

Mikko Kauppila

 

Kirj.: & Ohj.: Mikko Kauppila (avustava esitysdramaturgi Pihla Pohjolainen)

Ikäsuositus: K16

 

Monologi omaehtoisesta ja agenttisesta halusta, joka ilmaantuu siellä, täällä. Esitys pyrkii hahmottamaan seksuaalista postidentiteettiä ja sitä kautta ruumista, jonka identifikaatio on ainoastaan hetkellistä, temporaalista ja osittaista, eikä se näin ollen suostu identifioitumaan normatiivisten identiteettikategorioiden alle. Esityksessä kuullaan muun muassa Eeva-Liisa Mannerin ja Pentti Holapan  runoutta.

 

Mikko Kauppila on 23-vuotias näyttelijä, joka viimeistelee opintojaan Tampereen yliopiston Nätyllä. Hän on näytellyt muun muassa Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin näyttämöillä.

 

”NÄYTTÄMÖLLÄ TOTEUTUU ERILAISUUDEN PROSESSI, SEN HÄIRITSEMINEN JA TOISIN TEKEMINEN”

 

 

ANDERS B.

Tuomo Railo (Glims & Gloms)

 

Kirj. & Ohj.: Tuomo Railo

Muusikko: Eija Kankaanranta

Musiikki: Juhani Nuorvala

Valot: Pasi Pehkonen

Puvustus: Anna Ruohonen

Ikäsuositus: K16

 

Anders B. pureutuu kaikkivoivan harhaan, psyykkiseen ja mentaaliseen tilaan, jossa silmitön väkivalta muuttuu poliittisilla tavoitteilla perustelluksi toiminnaksi. Monologi on yhtä aikaa essee ihmisyydestä ja ritualistinen tanssiteos, joka toisaalta ravistelee, herättää ajattelemaan ja toisaalta lohduttaa ja rohkaisee toimintaan rauhan puolesta. Esityksen taustamateriaalina on käytetty Åsne Seierstadin kirjaa Yksi meistä, joka kertoo vuonna 2011 Norjassa tapahtuneesta Utøan tragediasta.

 

Tuomo Railo työskentelee taiteellisena johtajana Tanssiteatteri Glims & Gloms:issa. Railo on toiminut tanssijana mm. Kansallisbaletissa,  Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kenneth Kvanström & Co:ssa.

 

”JÄRKYTTÄVÄ AIHE  EI OLE HELPPOA KUUNNELTAVAA, MUTTA TARPEELLISTA”

 

 

LUUSERI

Hannu Rantala (Jyväskylän kaupunginteatteri)

 

Kirj:  Henrik Ståhl

Ohj:  Miikka Tuominen

Ikäsuositus K12

 

Ruotsalaisen näyttelijän Henrik Ståhlin omaelämäkerrallinen monologi kertoo kokemuksista koulukiusattuna. Se nostaa esiin kysymyksiä, joissa riittää pohdittavaa niin kiusatuille, kiusaajille kuin koko ympäröivälle yhteisölle, nuorille ja aikuisille.

 

Hannu Rantala työskentelee Jyväskylän kaupunginteatterin yleisötyöntekijänä ja näyttelijänä.

 

”NAURUA JA KAUHUA YLÄASTEEN KÄYTÄVILLÄ - KOULUKIUSATUN SELVIYTYMISTARINA”

 

 

LUPAUKSET JOTKA EIVÄT KOSKAAN TOTEUTUNEET

Annu Sankilampi (Teatterikone)

 

Kirj.: & Ohj.: Annu Sankilampi

Musiikki: Aaro Vuotila, Piia Sairanen ja Mikko Kokki

Ikäsuositus: K12

 

Monologi nostaa alkoholistien läheisten tarinat esiin ja luo keskustelulle avoimen ympäristön, jonka mahdollisuutena on saada ihmiset jakamaan omia tarinoita ja voimaantumaan sitä kautta. Näytelmä koostuu läheisten puheenvuoroista alkoholistille, esiintyjän päiväkirjamerkinnöistä, sekä lauluista, joissa kuullaan myös alkoholistien ajatuksia.

 

Teatterikone on jyväskyläläinen ammattiteatteri, joka on profiloitunut kantaesityksiin ja hyödyntää vahvasti monitaiteellisuutta ja nykyteatteria esityksissään. Teatterikone tekee kunnianhimoista, taiteellisia riskejä kaihtamatonta ja henkilökohtaisuudesta kumpuavaa teatteria, kääntämällä pienet resurssit voimavaraksi.

 

”SUOMESSA ON NOIN 400 000 ALKOHOLISTIA JA HEIDÄN LÄHEISIÄÄN MONIKERTAINEN MÄÄRÄ”

 

 

PALSA- OVEN RAOSTA KUSEMINEN SALLITTU

Eino Hantula

 

Kirj. & ohj.  Päivi Kolmonen

Ikäsuositus K12

 

Monologi kittiläläisestä kuvataiteilija Kalervo Palsasta. Palsan maisema piirtyy maalaamisen, rakkauden, kylmyyden ja ennakkoluulojen Kittilässä. Esitys on kirjoitettu Palsan pitkäaikaisen ystävän ja tukijan Maj-Lis Pitkäsen ja Palsan kirjeenvaihdosta ja Palsan päiväkirjamerkinnöistä Pitkäsen siunauksella.

 

Eino Hantula on freelancer-näyttelijä, joka on näytellyt mm. Lapin ylioppilasteatterissa, Konttisen kesäteatterista ja Free Productionin tuotannoissa. Päivi Kolmonen on pitkän linjan ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on työskennellyt mm. Rovaniemen teatterissa ja Kemin kaupunginteatterissa.

 

”ÄLÄ LUULE, ETTÄ OOT PAREMPI TAI VIISAAMPI KUIN ME TAI ETTÄ SINÄ KELPAAT JOHONKIN”

 

 

REITARI

Topi Mikkola

 

Ohj. & dram. & sov.:  Jani Manninen (Perustuu Rosa Liksomin kirjaan Reitari)

Puvustus ja lavastus:  Veera Laakso

Äänisuunnittelu ja tehosteet:  Heikki Laakso

Valosuunnittelu:  Pekka Pitkänen

Ikäsuositus:  K12

 

Fiktiivinen monologi omaperäisestä kuvataiteilija Reidar Särestöniemestä, joka oli yhtä aikaa maailmanmatkaaja ja Lapin erakko, yksi suomalaisen kuvataiteen arvostetuimpia taiteilijoita. Kekkosen kaveri, parantumaton narsisti, rahalle perso narri, luonnon mystikko ja myyttinen, eläinhahmoinen olento.

 

Reitari on matkalla koko ajan, mukana jenkkikassi täynnä viissatasia, etsimässä Etelä-Amerikasta huopahattua, Huippuvuorilta fossiileja tai Afrikasta kilpikonnan kuorta, jossa on tervan ja ruskan värit. Ne hän kerää tauluihinsa. Hän on ikuinen etsijä, joka pelkää kaamosta, mutta ei myöskään voi elää ilman sitä.

 

Topi Mikkolan on tavoittanut Rosa Liksomin teksteihin perustuneilla monologeillaan kymmeniä tuhansia ihmisiä lähes 30 vuoden ajan. Reitari oli Työväen Näyttämöpäivien 2007 yleisöäänestyksen voittaja ja parhaana esityksenä palkittu.

 

”MOLEN SAMALLA KERRALLA LIIAN ISO JA LIIAN PIENI”

 

 

VANIKAN PALAT

Mika Eerola

 

Kirj.:  Hannu Väisänen

Dram.:  Anne Välinoro

Ohj.:  Jyrki Tamminen

Musiikki: Mika Lintu

Ikäsuositus: K16

 

Finlandia-palkitun kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisäsen romaani kertoo omaelämänkerrallisesti nuoren pojan elämästä Oulun kasarmilla veljeskatraan, leskeksi jääneen isän ja taiteen keskellä. Tarina on syrjäytymisvaarassa olevan taiteilijanalun kasvutarina. Esityksessä pääsee kurkistamaan Väisäsen elämään humoristisen ja pistävän tarkan kielen siivittämänä. Tarina antaa äänen hiljaisille ja herkille, omaa polkuaan kulkeville lapsille.

 

Mika Eerola on Kangasalan pikkuteatterin ohjaaja.

 

”ÄÄNI HILJAISILLE JA HERKILLE  OMAA POLKUA KULKEVILLE”

 

 

EINO LEINON EKSÄT - enemmän ja vähemmän muusina

Pinja Hahtola

 

Kirj:  Pinja Hahtola                                                                                                                                                                                                  Ohj:  Seppo Honkonen                                                                                                                                                                                            Äänimaailma:  Marko Pakarinen                                                                                                                                                                                Päähineet:  Heidi Tsokkinen/Hatlantis Oy

Ikäsuositus: K16

 

Suomen kenties rakastetuin runoilija oli riimittelyjensä lisäksi tunnettu boheemista ja kosteasta elämäntyylistään sekä lukuisista ihastuksenkohteistaan. Näistä L. Onerva ja Aino Kallas ovat eittämättä tunnetuimmat muusat, mutta esitykseen mukaan mahtuu myös koko liuta vihittyjä vaimoja sekä monia tuttuja nimiä, kuten koko kansan satukuningatar Anni Swan ja kulttuurimatami Maila Talvio. Sanoja ei säästellä, kun nämä Einon eksät pääsevät purkamaan tuntojaan terapiaistunnossa.

 

Pinja Hahtola on helsinkiläinen freelancenäyttelijä, joka on nähty mm. Teatteri Avoimien Ovien ja Teatteri Takomon lavoilla. Hän on lisäksi kiertänyt ympäri Suomea esityksellä Tupa ryskyi, parret paukkui -Suomen Kansan Rivot Runot. Kyseinen esitys ja työryhmän toimittama samanniminen kirja (WSOY) palkittiin Kalevalaisena tekona 2015.

 

 

”KUINKA MONEN NAISEN KARVAMUHVISSA EINO ON KÄSIÄÄN LÄMMITELLYT”

 

 

VALKOISEN MIEHEN TAAKKA

Jussi Lankoski

 

Kirj.& Ohj.: Jussi Lankoski:

Ikäsuositus:  k16

 

Röyhkeä ja poliittisesti epäkorrekti monologi, joka on räävitön yhdistelmä runonlausuntaa, teatteria ja stand up-komiikkaa. Monologi sisältää runoja mm. Antti Holmalta, Miki Liukkoselta, Pentti Saarikoskelta, Jussi Parviaiselta sekä Tommy Tabermannilta. Runojen seassa on biisien sanoja, yksi kolumni ja monologi. Jokaisella runolla ja tekstillä on esityksessä oma hahmonsa

 

Jussi Lankoski on Kankaanpäästä kotoisin oleva helsinkiläistynyt näyttelijä, joka on ollut mm. Joensuun ja Lappeenrannan kaupunginteattereiden produktioissa. Hän keikkailee aktiivisesti myös runonlausujana sekä stand up koomikkona. Lankoski on vuoden nuori lausuja 2016

 

”ROHKEA, LEMPEÄ JA RÖYHKEÄ”

 

Akseli Klonk, Hallituskatu 7, 90100 Oulu, Finland, Puh. 050-316 6488, akseliklonk(at)gmail.com